marți, 31 mai 2011

Cum iti recuperezi permisul de conducere retinut

S-a intamplat, ai primit fituica cu procesul-verbal si instiintarea de plata. Mai rau, ai ramas si fara carnet. Si mai rau, pica intr-o perioada destul de nefasta, cand fie n-ai bani de amenda (ai vrea s-o platesti, dar mai incolo, dar te incarci cu penalizari), fie e vara si ai nevoie de masina.

Ce faci atunci? Exista o scapare, chiar daca e limpede ca lumina zilei ca ai incalcat legea si constiinta iti spune ca da, sanctiunea e pe merit. Ai marele avantaj ca legea iti permite sa te socotesti cu statul mai tarziu. Sau de ce nu, poate ca scapi definitiv de sanctiune, macar de data asta, daca ai noroc de "motive" bune sau de un judecator mai "omenos".

De la bun inceput trebuie stiut ca toate contraventiile - indiferent ca sunt din domeniul circulatiei rutiere sau din domeniul fiscal sau alte domenii - au drept cadru general OG 2/2001, respectiv ordonanta privind regimul contraventiilor.

In al doilea rand, e de retinut ca poti face o plangere chiar daca nu ai motive foarte intemeiate (stii ca ai apasat foarte tare pe acceleratie, ai incalcat linia continua, etc). Ele trebuie sa fie oarecum "de bun simt" - sa nu te simti jenat de ce ai scris acolo. Judecatorul e obligat sa primeasca cererea si sa inregistreze dosarul pe rol. Si odata inregistrat dosarul, toate sanctiunile prevazute in procesul-verbal se "amana" pentru cand se va finaliza tot procesul. Asta daca nu ai sansa sa si castigi, situatie in care ai scapat.

Ca sa-ti recuperezi si permisul retinut de organul de politie, trebuie sa faci totusi niste formalitati:
1. Duci personal plangerea (in 3 exemplare) la judecatoria din raza teritoriala a locului unde ai savarsit contraventia. Ai grija sa ai CI la tine. Plangerea o poti depune in termen de 15 zile de cand ti s-a comunicat procesul-verbal (fie personal, fie prin posta)
2. In momentul in care depui plangerea, soliciti o fituica din care sa rezulte ca ai depus dosarul la judecatoria respectiva (nu mai este necesar chiar un certificat de grefa, se practica acum o simpla adeverinta).
3. Cu adeverinta respectiva se merge la politie - Biroul Eliberare Permise.

Si asta e tot. Ai permisul in buzunar si dreptul de a conduce masina. Cel putin pana cand se finalizeaza procesul.

Iata ce spune OUG 195/2002 - privind circulatia pe drumurile publice
Art. 118:
(3) Dovada înregistrării plângerii depuse la judecătorie în termenul prevăzut la alin.(1) se prezintă de contravenient la unitatea de poliţie din care face parte agentul constatator, care va efectua menţiunile în evidenţe şi îi va restitui permisul de conducere.
(4) În termen de 15 zile de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere.
(5) Neprezentarea contravenientului în termenul prevăzut la alin. (4), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.

Prin urmare, daca plangerea a fost respinsa in mod irevocabil, in termen de 15 zile trebuie sa mergi la politie sa predai permisul de conducere. Acesta va fi retinut pe perioada cat a fost stabilit in procesul verbal. Asteapta-te ca procesul sa dureze cateva luni bune, in Bucuresti pana la 1 an jumate, daca socotim si eventualul recurs.

Intr-un post ulterior voi trata si motivele care pot fi invocate in plangere, inclusiv un model de plangere. Bafta.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu