miercuri, 1 iunie 2011

Cum se anuleaza un proces-verbal de contraventie

Cum spuneam in postul de ieri, revin azi cu informatii despre motivele care pot fi invocate intr-o plangere.
Tot ieri ziceam ca orice contraventie se supune Ordonantei de Urgenta nr. 2/2001, prin urmare acesta este actul normativ care trebuie avut in vedere in momentul cand va decideti sa atacati procesul-verbal.

Pentru inceput este bine de retinut ca orice proces-verbal poate fi atacat, chiar daca este, teoretic vorbind perfect incheiat. Depinde de scopurile voastre: fie urmariti amanarea momentului in care intentionati sa platiti amenda sau sa stati fara permis (daca e cazul), fie chiar sunteti convinsi ca nu ati gresit cu nimic, caz in care aveti toate sansele sa vi se dea dreptate.

Plangerea se poate face intr-un termen limitat, adica in maxim 15 zile calendaristice de cand ati primit procesul-verbal si se depune la judecatoria din raza teritoriala a locului in care ati savarsit contraventia (in Bucuresti, tineti cont de sector). Nu este absolut necesar sa va deplasati personal la judecatorie, puteti foarte bine si cu aceleasi efecte sa trimiteti plangerea prin posta. Aveti grija la data in acest caz, importanta e data cand ati pus trimiterea la posta, nu cand a ajuns la judecatorie.

Plangerea se face in atatea exemplare cate parti adverse sunt (li se va comunica un exemplar) plus inca una pentru instanta (va ramane la dosar). De cele mai multe ori - doua exemplare. La plangere se anexeaza obligatoriu copia procesului-verbal si alte acte (eventual dovada de circulatie sau alte acte care v-au fost comunicate odata cu procesul-verbal, precum si alte dovezi pe care le considerati necesare: poze, inscrisuri), precum si o copie de pe cartea de identitate.

Nu este nevoie sa achitati nicio taxa de timbru, plangerile contraventionale fiind scutite de aceasta taxa.

Motivele care pot fi invocate in plangere sunt grupate in OG 2/2001 in 2 articole, respectiv art. 16 si art. 17.
In art. 17 sunt prevazute motivele care atrag nulitatea absoluta a procesului verbal, cu alte cuvinte instanta verifica - chiar si din oficiu, fara sa fie nevoie sa invocati ceva in plangere- daca procesul-verbal cuprinde anumite date. Daca nu se regasesc aceste date, procesul verbal va fi declarat nul si veti fi absolvit de orice sanctiune.
Aceste mentiuni obligatorii sunt:
- numele, prenumele şi calitatea agentului constatator,
- numele şi prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa denumirii şi a sediului acesteia,
- descrierea faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia;
- semnătura agentului constatator .

Prin urmare, pusi in fata unui proces-verbal de contraventie verificati in primul rand aceste informatii. Daca lipseste chiar si numai o singura mentiune, atunci instanta e obligata sa constate nulitatea procesului-verbal.
Dar ce inseamna toate informatiile de mai sus?

1. numele, prenumele şi calitatea agentului constatator
Daca referitor la nume si prenume este evident, in ceea ce priveste calitatea agentului constatator uneori este mai dificil de inteles la ce se refera. Trebuie retinut ca toti cei care aplica amenzi sunt agenti constatatori, au aceasta denumire generica. Ordonanta insa are in vedere calitatea acestora, adica functia pe care o detin in cadrul organului (de politie): fie ca e plutonier, sergent, agent ASA, etc. Deci nu e suficient sa scrie in procesul verbal "ag. const." asa cum apare de multe ori in procesele-verbale. Agentul respectiv trebuie sa-si decline functia/meseria pe care o detine.

2. numele şi prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa denumirii şi a sediului acesteia.
Pare simplu de inteles la ce se refera, insa verificati daca datele sunt corecte. Daca va cheama Ion si agentul a scris Ioan, puteti specula eroarea si sa spuneti ca nu e vorba de aceeasi persoana. Identic pentru persoanele juridice: daca e vorba de SC X Impex SRL si agentul a scris SC X Import SRL, e in avantajul vostru.

3. descrierea faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia
Aici se impoticnesc multi dintre agenti constatatori. Fapta savarsita (retinuta de agentul constatator in partea de sus, de regula, unde scrie "contravenientul a savarsit urmatoarele...") trebuie sa fie descrisa identic - asa cum scrie in articolul de lege pe care l-ati incalcat (sau se presupune ca l-ati incalcat). Daca agentul face o descriere care e doar vaga, pe langa articol, chiar daca teoretic spune aproximativ acelasi lucru, acest lucru poate fi speculat in favoarea voastra. In plangere citati articolul presupus a fi incalcat (cel mentionat in procesul-verbal) si puneti-o fata in fata cu descrierea agentului constatator. Daca cele doua nu coincid se poate sustine ca descrierea faptei nu e corecta, iar din punct de vedere juridic ea nu exista.
Data comiterii faptei este importanta mai mult pentru a aprecia daca amenda a fost aplicata in termenul legal si nu s-a implinit termenul de prescriptie. Lipsa ei atrage nulitatea absoluta a intregului proces-verbal.

4. semnătura agentului constatator .
Semnatura este esentiala, agentul constatator isi asuma raspunderea pentru ceea ce a constatat si in anumite cazuri poate fi tras la raspundere.

Asa cum spuneam, cele 4 mentiuni de mai sus atrag nulitatea absoluta a procesului-verbal. Daca detineti un proces-verbal cu asemenea minusuri (e suficient sa lipseasca o singura mentiune, nu toate), castigul e ca si asigurat.

Mai sunt si alte elemente care pot duce la anularea procesului verbal. Ele sunt sintetizate in art. 16 din OG 2/2001:
    (1) Procesul-verbal de constatare a contravenţiei va cuprinde în mod obligatoriu: data şi locul unde este încheiat; numele, prenumele, calitatea şi instituţia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupaţia şi locul de munca ale contravenientului; descrierea faptei contravenţionale cu indicarea datei, orei şi locului în care a fost săvârşită, precum şi arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileşte şi se sancţionează contravenţia; indicarea societăţii de asigurări, în situaţia în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulaţie; posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, dacă acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a caii de atac şi organul la care se depune plângerea.
    (1^1) În cazul contravenienţilor cetăţeni străini, persoane fără cetăţenie sau cetăţeni români cu domiciliul în străinătate, în procesul-verbal vor fi cuprinse şi următoarele date: seria şi numărul paşaportului ori ale altui document de trecere a frontierei de stat, data eliberării acestuia şi statul emitent.
        (5) In cazul în care contravenientul este minor procesul-verbal va cuprinde şi numele, prenumele şi domiciliul părinţilor sau ale altor reprezentanţi ori ocrotitori legali ai acestuia.
    (6) In situaţia în care contravenientul este persoana juridică în procesul-verbal se vor face menţiuni cu privire la denumirea, sediul, numărul de înmatriculare în registrul comerţului şi codul fiscal ale acesteia, precum şi datele de identificare a persoanei care o reprezintă.
    (7) In momentul încheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat sa aducă la cunoştinţa contravenientului dreptul de a face obiecţiuni cu privire la conţinutul actului de constatare. Obiectiunile sunt consemnate distinct în procesul-verbal la rubrica "Alte menţiuni", sub sancţiunea nulităţii procesului-verbal.

    Aceste mentiuni (exceptandu-le pe cele analizate mai sus - din art. 17) pot atrage nulitatea procesului verbal, insa instanta este libera sa aprecieze in acest sens. De regula trebuie invocate motive suplimentare, eventual coroborate mai multe lipsuri - cu scopul de a destabiliza credibilitatea agentului constatator. De multe ori este suficient ca judecatorul sa fie convins ca nu este totul foarte limpede si atunci va va da o solutie favorabila.
In situatia in care ati primit o hotarare prin care s-a respins plangerea, nu este totul pierdut. Aveti la indemna calea recursului, in care puteti relua motivele din plangere (sau eventual invoca motive care v-au nemultumit in decizia primei instante). Daca scopul vostru este acela de a trage de timp, trebuie sa stiti ca declararea recursului va va aduce inca un ragaz de minim 3-4 luni, uneori un an intreg, in functie de aglomerarea instantelor.
Voi reveni cu un model de plangere cat de curand.

Un comentariu:

  1. Daca amenda nu a fost auto, ci pentru pescuit sportiv fara permis, se poate anula pe motivele de mai sus? La rubrica Agent constatator scrie "Ag. nume + prenume", functia pe care o ocupa nu apare. Tin sa mentionez ca am scris pe PV ca recunosc fapta si am semnat.

    RăspundețiȘtergere