miercuri, 1 iunie 2011

Cum se anuleaza un proces-verbal de contraventie

Cum spuneam in postul de ieri, revin azi cu informatii despre motivele care pot fi invocate intr-o plangere.
Tot ieri ziceam ca orice contraventie se supune Ordonantei de Urgenta nr. 2/2001, prin urmare acesta este actul normativ care trebuie avut in vedere in momentul cand va decideti sa atacati procesul-verbal.

Pentru inceput este bine de retinut ca orice proces-verbal poate fi atacat, chiar daca este, teoretic vorbind perfect incheiat. Depinde de scopurile voastre: fie urmariti amanarea momentului in care intentionati sa platiti amenda sau sa stati fara permis (daca e cazul), fie chiar sunteti convinsi ca nu ati gresit cu nimic, caz in care aveti toate sansele sa vi se dea dreptate.

Plangerea se poate face intr-un termen limitat, adica in maxim 15 zile calendaristice de cand ati primit procesul-verbal si se depune la judecatoria din raza teritoriala a locului in care ati savarsit contraventia (in Bucuresti, tineti cont de sector). Nu este absolut necesar sa va deplasati personal la judecatorie, puteti foarte bine si cu aceleasi efecte sa trimiteti plangerea prin posta. Aveti grija la data in acest caz, importanta e data cand ati pus trimiterea la posta, nu cand a ajuns la judecatorie.

Plangerea se face in atatea exemplare cate parti adverse sunt (li se va comunica un exemplar) plus inca una pentru instanta (va ramane la dosar). De cele mai multe ori - doua exemplare. La plangere se anexeaza obligatoriu copia procesului-verbal si alte acte (eventual dovada de circulatie sau alte acte care v-au fost comunicate odata cu procesul-verbal, precum si alte dovezi pe care le considerati necesare: poze, inscrisuri), precum si o copie de pe cartea de identitate.

Nu este nevoie sa achitati nicio taxa de timbru, plangerile contraventionale fiind scutite de aceasta taxa.

Motivele care pot fi invocate in plangere sunt grupate in OG 2/2001 in 2 articole, respectiv art. 16 si art. 17.
In art. 17 sunt prevazute motivele care atrag nulitatea absoluta a procesului verbal, cu alte cuvinte instanta verifica - chiar si din oficiu, fara sa fie nevoie sa invocati ceva in plangere- daca procesul-verbal cuprinde anumite date. Daca nu se regasesc aceste date, procesul verbal va fi declarat nul si veti fi absolvit de orice sanctiune.
Aceste mentiuni obligatorii sunt:
- numele, prenumele şi calitatea agentului constatator,
- numele şi prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa denumirii şi a sediului acesteia,
- descrierea faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia;
- semnătura agentului constatator .

Prin urmare, pusi in fata unui proces-verbal de contraventie verificati in primul rand aceste informatii. Daca lipseste chiar si numai o singura mentiune, atunci instanta e obligata sa constate nulitatea procesului-verbal.
Dar ce inseamna toate informatiile de mai sus?

1. numele, prenumele şi calitatea agentului constatator
Daca referitor la nume si prenume este evident, in ceea ce priveste calitatea agentului constatator uneori este mai dificil de inteles la ce se refera. Trebuie retinut ca toti cei care aplica amenzi sunt agenti constatatori, au aceasta denumire generica. Ordonanta insa are in vedere calitatea acestora, adica functia pe care o detin in cadrul organului (de politie): fie ca e plutonier, sergent, agent ASA, etc. Deci nu e suficient sa scrie in procesul verbal "ag. const." asa cum apare de multe ori in procesele-verbale. Agentul respectiv trebuie sa-si decline functia/meseria pe care o detine.

2. numele şi prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa denumirii şi a sediului acesteia.
Pare simplu de inteles la ce se refera, insa verificati daca datele sunt corecte. Daca va cheama Ion si agentul a scris Ioan, puteti specula eroarea si sa spuneti ca nu e vorba de aceeasi persoana. Identic pentru persoanele juridice: daca e vorba de SC X Impex SRL si agentul a scris SC X Import SRL, e in avantajul vostru.

3. descrierea faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia
Aici se impoticnesc multi dintre agenti constatatori. Fapta savarsita (retinuta de agentul constatator in partea de sus, de regula, unde scrie "contravenientul a savarsit urmatoarele...") trebuie sa fie descrisa identic - asa cum scrie in articolul de lege pe care l-ati incalcat (sau se presupune ca l-ati incalcat). Daca agentul face o descriere care e doar vaga, pe langa articol, chiar daca teoretic spune aproximativ acelasi lucru, acest lucru poate fi speculat in favoarea voastra. In plangere citati articolul presupus a fi incalcat (cel mentionat in procesul-verbal) si puneti-o fata in fata cu descrierea agentului constatator. Daca cele doua nu coincid se poate sustine ca descrierea faptei nu e corecta, iar din punct de vedere juridic ea nu exista.
Data comiterii faptei este importanta mai mult pentru a aprecia daca amenda a fost aplicata in termenul legal si nu s-a implinit termenul de prescriptie. Lipsa ei atrage nulitatea absoluta a intregului proces-verbal.

4. semnătura agentului constatator .
Semnatura este esentiala, agentul constatator isi asuma raspunderea pentru ceea ce a constatat si in anumite cazuri poate fi tras la raspundere.

Asa cum spuneam, cele 4 mentiuni de mai sus atrag nulitatea absoluta a procesului-verbal. Daca detineti un proces-verbal cu asemenea minusuri (e suficient sa lipseasca o singura mentiune, nu toate), castigul e ca si asigurat.

Mai sunt si alte elemente care pot duce la anularea procesului verbal. Ele sunt sintetizate in art. 16 din OG 2/2001:
    (1) Procesul-verbal de constatare a contravenţiei va cuprinde în mod obligatoriu: data şi locul unde este încheiat; numele, prenumele, calitatea şi instituţia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupaţia şi locul de munca ale contravenientului; descrierea faptei contravenţionale cu indicarea datei, orei şi locului în care a fost săvârşită, precum şi arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileşte şi se sancţionează contravenţia; indicarea societăţii de asigurări, în situaţia în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulaţie; posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, dacă acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a caii de atac şi organul la care se depune plângerea.
    (1^1) În cazul contravenienţilor cetăţeni străini, persoane fără cetăţenie sau cetăţeni români cu domiciliul în străinătate, în procesul-verbal vor fi cuprinse şi următoarele date: seria şi numărul paşaportului ori ale altui document de trecere a frontierei de stat, data eliberării acestuia şi statul emitent.
        (5) In cazul în care contravenientul este minor procesul-verbal va cuprinde şi numele, prenumele şi domiciliul părinţilor sau ale altor reprezentanţi ori ocrotitori legali ai acestuia.
    (6) In situaţia în care contravenientul este persoana juridică în procesul-verbal se vor face menţiuni cu privire la denumirea, sediul, numărul de înmatriculare în registrul comerţului şi codul fiscal ale acesteia, precum şi datele de identificare a persoanei care o reprezintă.
    (7) In momentul încheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat sa aducă la cunoştinţa contravenientului dreptul de a face obiecţiuni cu privire la conţinutul actului de constatare. Obiectiunile sunt consemnate distinct în procesul-verbal la rubrica "Alte menţiuni", sub sancţiunea nulităţii procesului-verbal.

    Aceste mentiuni (exceptandu-le pe cele analizate mai sus - din art. 17) pot atrage nulitatea procesului verbal, insa instanta este libera sa aprecieze in acest sens. De regula trebuie invocate motive suplimentare, eventual coroborate mai multe lipsuri - cu scopul de a destabiliza credibilitatea agentului constatator. De multe ori este suficient ca judecatorul sa fie convins ca nu este totul foarte limpede si atunci va va da o solutie favorabila.
In situatia in care ati primit o hotarare prin care s-a respins plangerea, nu este totul pierdut. Aveti la indemna calea recursului, in care puteti relua motivele din plangere (sau eventual invoca motive care v-au nemultumit in decizia primei instante). Daca scopul vostru este acela de a trage de timp, trebuie sa stiti ca declararea recursului va va aduce inca un ragaz de minim 3-4 luni, uneori un an intreg, in functie de aglomerarea instantelor.
Voi reveni cu un model de plangere cat de curand.

marți, 31 mai 2011

Cum iti recuperezi permisul de conducere retinut

S-a intamplat, ai primit fituica cu procesul-verbal si instiintarea de plata. Mai rau, ai ramas si fara carnet. Si mai rau, pica intr-o perioada destul de nefasta, cand fie n-ai bani de amenda (ai vrea s-o platesti, dar mai incolo, dar te incarci cu penalizari), fie e vara si ai nevoie de masina.

Ce faci atunci? Exista o scapare, chiar daca e limpede ca lumina zilei ca ai incalcat legea si constiinta iti spune ca da, sanctiunea e pe merit. Ai marele avantaj ca legea iti permite sa te socotesti cu statul mai tarziu. Sau de ce nu, poate ca scapi definitiv de sanctiune, macar de data asta, daca ai noroc de "motive" bune sau de un judecator mai "omenos".

De la bun inceput trebuie stiut ca toate contraventiile - indiferent ca sunt din domeniul circulatiei rutiere sau din domeniul fiscal sau alte domenii - au drept cadru general OG 2/2001, respectiv ordonanta privind regimul contraventiilor.

In al doilea rand, e de retinut ca poti face o plangere chiar daca nu ai motive foarte intemeiate (stii ca ai apasat foarte tare pe acceleratie, ai incalcat linia continua, etc). Ele trebuie sa fie oarecum "de bun simt" - sa nu te simti jenat de ce ai scris acolo. Judecatorul e obligat sa primeasca cererea si sa inregistreze dosarul pe rol. Si odata inregistrat dosarul, toate sanctiunile prevazute in procesul-verbal se "amana" pentru cand se va finaliza tot procesul. Asta daca nu ai sansa sa si castigi, situatie in care ai scapat.

Ca sa-ti recuperezi si permisul retinut de organul de politie, trebuie sa faci totusi niste formalitati:
1. Duci personal plangerea (in 3 exemplare) la judecatoria din raza teritoriala a locului unde ai savarsit contraventia. Ai grija sa ai CI la tine. Plangerea o poti depune in termen de 15 zile de cand ti s-a comunicat procesul-verbal (fie personal, fie prin posta)
2. In momentul in care depui plangerea, soliciti o fituica din care sa rezulte ca ai depus dosarul la judecatoria respectiva (nu mai este necesar chiar un certificat de grefa, se practica acum o simpla adeverinta).
3. Cu adeverinta respectiva se merge la politie - Biroul Eliberare Permise.

Si asta e tot. Ai permisul in buzunar si dreptul de a conduce masina. Cel putin pana cand se finalizeaza procesul.

Iata ce spune OUG 195/2002 - privind circulatia pe drumurile publice
Art. 118:
(3) Dovada înregistrării plângerii depuse la judecătorie în termenul prevăzut la alin.(1) se prezintă de contravenient la unitatea de poliţie din care face parte agentul constatator, care va efectua menţiunile în evidenţe şi îi va restitui permisul de conducere.
(4) În termen de 15 zile de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere.
(5) Neprezentarea contravenientului în termenul prevăzut la alin. (4), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.

Prin urmare, daca plangerea a fost respinsa in mod irevocabil, in termen de 15 zile trebuie sa mergi la politie sa predai permisul de conducere. Acesta va fi retinut pe perioada cat a fost stabilit in procesul verbal. Asteapta-te ca procesul sa dureze cateva luni bune, in Bucuresti pana la 1 an jumate, daca socotim si eventualul recurs.

Intr-un post ulterior voi trata si motivele care pot fi invocate in plangere, inclusiv un model de plangere. Bafta.


joi, 26 mai 2011

OG 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor - actualizata la zi

OG 2/2001 din 12 iulie 2001 privind regimul juridic al contravenţiilor actualizata la 25 septembrie 2010
EMITENT:     GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 410 din 25 iulie 2001

    In temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale art. 1 pct. IV.9 din Legea nr. 324/2001 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

    Guvernul României adopta prezenta ordonanţa.

    CAP. I
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    Legea contravenţională apara valorile sociale, care nu sunt ocrotite prin legea penală. Constituie contravenţie fapta săvârşită cu vinovăţie, stabilită şi sancţionată prin lege, ordonanţa, prin hotărâre a Guvernului sau, după caz, prin hotărâre a consiliului local al comunei, oraşului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucureşti, a consiliului judeţean ori a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

    ART. 2
    (1) Prin legi, ordonanţe sau hotărâri ale Guvernului se pot stabili şi sanctiona contravenţii în toate domeniile de activitate.
    (2) Prin hotărâri ale autorităţilor administraţiei publice locale sau judeţene se stabilesc şi se sancţionează contravenţii în toate domeniile de activitate pentru care acestora le sunt stabilite atribuţii prin lege, în măsura în care în domeniile respective nu sunt stabilite contravenţii prin legi, ordonanţe sau hotărâri ale Guvernului.
    (3) Consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti pot stabili şi sanctiona contravenţii în următoarele domenii: salubritate; activitatea din pieţe, curăţenia şi igienizarea acestora; întreţinerea parcurilor şi spaţiilor verzi, a spaţiilor şi locurilor de joaca pentru copii; amenajarea şi curăţenia spaţiilor din jurul blocurilor de locuinţe, precum şi a terenurilor virane; întreţinerea bazelor şi obiectivelor sportive aflate în administrarea lor; întreţinerea străzilor şi trotuarelor, a şcolilor şi altor instituţii de educaţie şi cultura, întreţinerea clădirilor, imprejmuirilor şi a altor construcţii; depozitarea şi colectarea gunoaielor şi a resturilor menajere.
    (4) Consiliul General al Municipiului Bucureşti poate stabili şi alte domenii de activitate din competenta consiliilor locale ale sectoarelor, în care acestea pot stabili şi sanctiona contravenţii.
    (5) Hotărârile consiliilor locale sau judeţene ori, după caz, ale sectoarelor municipiului Bucureşti, prin care s-au stabilit contravenţii cu nesocotirea principiilor prevăzute la alin. (2)-(4), sunt nule de drept. Nulitatea se constata de instanta de contencios administrativ competenta, la cererea oricărei persoane interesate.

marți, 17 mai 2011

Model - Cerere de demisie


 

Catre : S.C. ..............SRL/SA
Adresa : ..............
In atentia : D.lui Director ...............



Domnule Director,



Subsemnatul, ..............., domiciliat in ......................, posesor CI seria ....... nr. ....., eliberata de ...... la data de ......, CNP .............., angajat in functia/meseria de ............ la SC .........SRL/SA din data de ..........., contract individual de munca inregistrat sub numarul .............. la ITM .......,
va aduc la cunostinta, in baza art. 79 din Codul Muncii, demisia mea din acest post incepand cu data de ..........
Prezenta constituie preaviz in temeiul art. 79 alin. 1 din Codul Muncii.


DATA                                                                                                            NUME si SEMNATURA




DOMNULUI DIRECTOR AL SC......SRL

Model - Cerere desfacere contract individual de munca prin acord

Catre : S.C. ..............SRL/SA
Adresa : ..............
In atentia : D.lui Director ...............



Domnule Director,



Subsemnatul, ..............., domiciliat in ......................, posesor CI seria ....... nr. ....., eliberata de ...... la data de ......, CNP .............., angajat in functia/meseria de ............ la SC .........SRL/SA din data de ..........., contract individual de munca inregistrat sub numarul .............. la ITM .......,

va solicit prin prezenta desfacerea contractului individual de munca prin acordul partilor, in temeiul art. 55 lit. b) din Codul Muncii, incepand cu data de ...........


DATA                                                     NUME si SEMNATURA




DOMNULUI DIRECTOR AL SC......SRL/SA

miercuri, 11 mai 2011

Contract de inchiriere imobil - model

CONTRACT DE  INCHIRIERE Incheiat astazi, ....................
Intre noi partile: 
1.        ......................................................., domiciliat in.......................................
 in calitate de PROPRIETAR
si
2. ..................., domiciliat/cu sediul in ........................(si toate datele de identificare),
in calitate de CHIRIAS
     1.OBIECT / DESCRIEREA SPATIULUI
PROPRIETARUL inchiriaza imobilul compus din x camere si dependinte situat in .........................................., proprietatea chiriasului.
Spatiul se inchiriaza in vederea locuirii / stabilirii sediului social pentru firma Y in curs de constituire si autorizare la organele competente/ cu datele de mai sus .
     2. PREŢUL CHIRIEI: 
CHIRIASUL va plati proprietarului o chirie de X euro(lei)/luna.
Chiriasul va plati in avans chiria pe o luna, pana cel tarziu data de ................ Urmatoarele plati ale chiriei se vor face anticipat la data de ....... pentru luna in curs.
Chiriasul va plati Proprietarului o garantie in cuantum egal cu pretul chiriei pe o luna. Garantia achitata de CHIRIAS va fi inapoiata acestuia la incetarea contractului, in urma predarii apartamentului in starea in care a fost primit si numai in cazul in care acesta nu prezinta datorii fata de imobilul inchiriat. 
Proprietarul se obliga sa inregistreze prezentul contract la organele Administratiei Financiare, in vederea inpunerii la plata impozitului pe veniturile obtinute din chirii. Pentru suma primita de la chirias cu titlu de chirie, proprietarul va emite factura si chitanta / o chitanta sub semnatura privata ce va atesta plata acesor sume.

     3. DURATA CONTRACTULUI DE ÎNCHIRIERE: 
Prezentul contract de închiriere se încheie pe o perioadă de .... ani, cu începere de la data de ..................., până la data de .............. Perioada contractuala poate fi prelungita cu acordul partilor contractante prin semnarea de acte aditionale.

       4. FOLOSIREA SPATIULUI : 
CHIRIASUL va folosi spatiul inchiriat in vederea locuirii / stabilirii sediului social pentru firma X, desfasurand totodata activitatile specifice de birou / obiectului de activitate .

     5. PLATI IN SARCINA CHIRIASULUI :
CHIRIASUL se obliga sa plateasca integral costurile telefonului, apei, caldurii si gazelor, electricitatii, cablu, internet, prezentand lunar proprietarului facturile achitate. In vederea evidentierii in contabilitatea chiriasului a efectuarii acestor cheltuieli, Proprietarul va emite o chitanta descarcatoare sub semnatura privata care va atesta plata acestor costuri.
Proprietarul are dreptul sa controleze o data pe luna plata acestor cheltuieli.
Eventualele pagube produse de chirias sunt suportate de acesta. 
   
6. FACILITATI (DOTARI) :
Spatiul inchiriat este ne/semi/mobilat.....
  
7. SUBINCHIRIEREA:
CHIRIASUL (nu) poate sa subinchirieze total sau partial spatiul pe care il detine in calitate de chirias, acordul Proprietarului fiind considerat dat prin semnarea prezentului contract/ numai cu acordul prealabil scris al Proprietarului. Chiriasul intelege insa ca fata de Proprietar este exclusiv raspunzator de indeplinirea integrala a obligatiilor asumate prin prezentul contract.
   
8. INCETAREA CONTRACTULUI 
Prezentul contract de inchiriere inceteaza la implinirea termenului pentru care a fost inchiriat sau prin denuntare unilaterala, din partea PROPRIETARULUI sau a CHIRIASULUI, cu respectarea unui preaviz de 30 de zile.
Eventualele litigii care s-ar putea ivi în legătură cu acest contract vor fi soluţionate pe cale amiabilă, iar dacă părţile nu cad de acord, vor fi soluţionate de instanţele de judecată competente. 
 
9. PREDAREA  SPATIULUI :
PROPRIETARUL  va preda apartamentul / spatiul in stare buna de locuit , iar CHIRIASUL garanteaza folosirea normala a acestuia , obligandu-se sa nu aduca deteriorari sau modificari fara acordul prealabil al proprietarului. 

10. DISPOZITII FINALE:
Prezentul contract s-a incheiat azi, ...., in orasul ....., in doua exemplare, cate unul pentru fiecare parte.


Proprietar                                                                                          Chirias

marți, 10 mai 2011

Contract de comodat imobil - model

                                                CONTRACT DE COMODAT

I. PARTILE

Comodant :

............., domiciliat in .............., proprietar,  

Comodatar:

.......................,  domiciliat in ........................... 


II. OBIECTUL CONTRACTULUI

Cedarea de catre comodant, cu titlu gratuit, a dreptului de folosinta asupra imobilului situat în  ...................................., dobandit in baza contractului de vanzare-cumparare autentificat sub nr. ...........................
Comodantul declara ca bunul imobil ce face obiectul prezentului contract este proprietatea sa, nu este grevat de nici un fel de sarcini, nu este ipotecat şi nu formează obiectul nici unui fel de garantie.
 
III. DURATA CONTRACTULUI

Prezentul contract se incheie pe o perioada de .............., incepand cu data de ...................

IV. CONTINUTUL CONTRACTULUI

Drepturile comodantului :

- sa ceara rezilierea contractului în cazul în care comodatarul nu-si respecta obligatiile prevazute în prezentul contract ;
-  sa i se restituie in buna stare spatiul pus la dispozitia comodatarului.

Obligatiile comodatarului :

- sa se ingrijeasca de conservarea spatiului ca un bun proprietar ;
- sa foloseasca spatiul potrivit destinatiei sale ;
- sa suporte  cheltuielile locative aferente (intretinere, telefon, energie electrica etc.);
- sa restituie spatiul in buna stare la implinirea termenului stipulat in prezentul contract.
 
V. INCETAREA CONTRACTULUI

Prezentul contract isi inceteaza efectele in urmatoarele cazuri :
 - prin reziliere, în cazul nerespectarii obligatiilor de catre comodatar ;
- prin acordul scris al partilor.

VI. FORTA MAJORA

Forta majora exonereaza partile de raspundere in cazul executarii necorespunzatoare sau cu intarziere a obligatiilor asumate prin prezentul contract.
Prin forta majora se inţelege un eveniment independent de vointa partilor, imprevizibil şi insurmontabil, aparut dupa incheierea contractului, care impiedica partile sa-si execute obligatiile asumate.

VII. SOLUTIONAREA LITIGIILOR

Orice litigiu decurgand din sau in legatura cu acest contract, inclusiv referitor la validitatea, interpretarea, executarea ori desfiintarea prezentului contract, va fi rezolvat pe cale amiabila.
In cazul in care nu este posibila rezolvarea litigiilor pe cale amiabila, partile se vor adresa instantelor judecatoresti competente.

VIII. CLAUZE FINALE

Modificarea prezentului contract se poate face numai prin act aditional semnat de ambele parti.
Prezentul contract reprezinta vointa partilor si inlatura orice intelegere verbala dintre acestea.

Prezentul contract s-a incheiat astazi, ................, in orasul ..............., in 2 exemplare originale.

Comodant:                                                                     Comodatar:

vineri, 6 mai 2011

Contractul de comision - obligatiile partilor

   
In urma cu ceva vreme am fost solicitata sa-mi expun opinia juridica referitoare la obligatiile partilor intr-un contract de comision, partea solicitanta (SC X SA) fiind - ipotetic - in ipostaza de comitent: 

 

Contractul de comision este un contract prin care o parte, numita comisionar, se obliga pe baza imputernicirii celeilalte parti, numita comitent, sa incheie anumite acte de comert, in nume propriu, dar pe seama comitentului, in schimbul unei remuneratii, numita comision.


Prin ipoteza, SC X SA, in calitatea de comitent, da imputernicire unei societati comerciale, in calitate de comisionar, sa trateze afaceri comerciale in nume propriu, dar pe seama SC X SA; efectele contractelor incheiate de comisionar se rasfrang  indirect si asupra comitentului.

Prin incherea unui astfel de contract se creeaza doua categorii de raporturi:
-         Intre comitent si comisionar (drepturi si obligatii care se nasc direct din contractul incheiat intre ei) ;
-         Intre comisionar si tert (drepturi si obligatii derivand din contractele pe care le incheie comisionarul cu tertul in baza imputernicirii primite. Intre comitent (SC X SA) si tert nu se nasc raporturi juridice).

I. Obligatii nascute din incheierea contractului de comision.

 A. Obligatiile comisionarului fata de comitent :

1. Sa execute mandatul incredintat de comitent in limitele imputernicirii  (el va fi obligat sa indeplineasca toate actele pe care le reclama realizarea operatiunii comerciale cu care a fost imputernicit de comitent) ;

2. Sa dea socoteala comitentului asupra indeplinirii mandatului primit.
Intrucat contractul cu tertul este incheiat de comisionar in nume propriu, dar pe seama comitentului, drepturile dobandite de comisionar trec direct asupra comitentului, care este in realitate stapanul afacerii. Tot astfel, obligatiile asumate de comisionar prin contractul incheiat cu tertul se rasfrang asupra comitentului.

Intrucat comitentul a dat imputernicire comisionarului sa incheie actul juridic in nume propriu, actul incheiat cu tertul va produce efecte numai fata de comisionar. Dar in temeiul raportului de reprezentare dintre comitent si comisionar, efectele actului juridic se produc direct in patrimoniul comitentului, care este adevaratul beneficiar al efectelor actului juridic.

3. Sa-si indeplineasca obligatiile cu buna-credinta si diligenta unui profesionist (diligenta sporita) .

Comsionarul raspunde pentru nerespectarea obligatiilor, chiar si in cazul unei culpe foarte usoare.

B. Obligatiile comitentul fata de comisionar :

1. Sa plateasca remuneratia (comisionul) cuvenita comisionarului ;

Comitentul va fi obligat sa plateasca remuneratie din momentul in care comisionarul a incheiat actele juridice cu tertii, chiar daca nu au fost executate inca obligatiile rezultate din actele juridice incheiate.

Prin urmare, in cazul incheierii unui contract de comision, S.C. X SA va fi obligata sa plateasca comisionul, chiar daca tertul nu si-a executat obligatiile asumate prin contractul incheiat cu comisionarul.

Ratiunea consta in aceea ca remuneratia este stabilita in considerarea activitatii pe care comisionarul o desfasura pentru incheierea contractelor cu tertii, si nu in considerarea executarii de catre tert a obligatiilor sale.

Prin urmare, de regula, comisionarul este raspunzator fata de comitent pentru incheierea actelor juridice cu tertul, nu si pentru executarea lor ( a se vedea art. 412 C.com.).

In mod exceptional, comisionarul va raspunde pentru nerespectarea obligatiilor de catre terti in cazul in care in contractul de comision s-a stipulat o obligatie de garantie a executarii din partea comisionarului. In schimbul garantiei executarii obligatiilor, comisionarul are dreptul la o remuneratie speciala, distincta de comision, stabilita de parti.

Comisionul poate fi stabilit in suma fixa sau procentual din valoarea afacerilor realizate de comisionar.

2. Sa restituie cheltuielile facute de comisionar cu indeplinirea insarcinarii primite ;

in cazul in care in indeplinirea insarcinarii primite, comisionarul a facut anumite cheltuieli, comitentul este obligat sa restituie sumele de bani respective.

Plata sumelor datorate de catre comitent este garantata cu privilegiul pe care comisionarul il are asupra bunurilor comitentului pe care comisionarul le detine in executarea contractului de comision.

 

II. Obligatii nascute din contractele incheiate de comisionar cu tertii


Comisionarul este parte contractanta si, in consecinta, el are calitatea de debitor sau creditor fata de tert. ( a se vedea art. 406 C.Com.- “Comisionarul este direct obligat catre persoana cu care a contractat ca si cum afacerea ar fi fost a sa proprie”).

Petru nerespectarea obligatilor din contractul incheiat intre comisionar si tert, raspunderea apartine partii contractante in culpa. Aceasta inseamna ca pentru nerespectarea obligatiilor de catre tert, nu va raspunde comisionarul, ci tertul (evident, tertul va raspunde fata de comisionar, nu fata de comitent). Comisionarul nu va raspunde in locul tertului pentru obligatile pe care acesta si le-a asumat prin contract, insa va avea obligatia de a obtine angajarea raspunderii tertului.

Deci in cazul nerespectarii obligatiei asumate de catre tert, comisionarul este obligat in temeiul contractului de comision sa-l actioneze pe tert, in conditiile contractului incheiat cu acesta. In caz contrar, pentru prejudiciul suferit de comitent, comisionarul va datora despagubiri.

Potrivit legii, actiunile comisionarului pot fi cedate comitentului, astfel incat comitentul il va putea actiona direct pe tert.

Prin incheierea contractului de catre comisionar cu tertul nu se nasc raporturi juridice intre comitent si tert. (Art. 406 « Comitentul nu are actiune in contra persoanelor cu care a contractat comisionarul si nici acestea nu au vreo actiune contra comitentului”).

Fata de tert, raspunderea pentru nerespectarea obligatiilor din contractul incheiat de comisionar cu tertul apartine comisionarului, chiar daca in fapt este vinovat comitentul.



Concluzii :

  1. Prin incheierea contractului de comision se nasc obligatii doar in sarcina partilor contractante : comitent, respectiv comisionar. Prin contract se prevad limitele in care va actiona comisionarul ; in cazul depasirii acestor limite, comitentul poate refuza operatiunea indeplinita de comisionar.

  1. Intre comitent si tertul cu care a contractat comisionarul nu se nasc raporturi juridice. Comitentul si tertul nu au actiune directa unul imptriva celuilalt.

  1. Comisionarul nu va raspunde in locul tertului pentru obligatile pe care acesta din urma si le-a asumat prin contract, insa va avea obligatia de a obtine angajarea raspunderii tertului. Comisionarul poate ceda actiunile sale comitentului.

  1. Pentru activitatea sa  Comitentul va fi obligat sa plateasca remuneratie din momentul in care comisionarul a incheiat actele juridice cu tertii, chiar daca tertul nu si-a executat inca obligatiile rezultate din actele juridice incheiate.

Contract de subantrepriza - model

CONTRACT CADRU DE SUBANTREPRIZA
Nr. ........ / ..........


1. PARTILE:

SC ...... SRL, persoana juridica romana, cu sediul in ................................, inregistrata in registrul comertului sub nr. ........................., avand CIF .............................., reprezentata prin....
in calitate de ANTREPRENOR
si

SC ...... SRL, persoana juridica romana, cu sediul in ................................, inregistrata in registrul comertului sub nr. ........................., avand CIF .............................., reprezentata prin....

 in calitate de SUBANTREPRENOR

AU CONVENIT INCHEIEREA PREZENTULUI CONTRACT CADRU DE SUBANTREPRIZA IN URMATOARELE CONDITII:

2. OBIECTUL CONTRACTULUI 
2.1 Subantreprenorul  se obliga sa monteze, in termenele si conditiile stabilite in Anexele la prezentul  contract, toate obiectele mentionate in Anexe – parte integranta din acest contract.
2.2 Antreprenorul se obliga sa achite contravaloarea prestatiilor stabilite la pct. 2.1 in conditiile stabilite prin prezentul contract si sa depuna toate diligentele pentru pastrarea in bune conditii a acestor bunuri pana la achitarea pretului conform contractului.
2.3 Partile vor incheia cu ocazia fiecarei lucrari de montaj cate o Anexa, cuprinzand toate conditiile specificate in prezentul contract.

3. CLAUZE PRIVIND PLATA PRETULUI SI TRANSFERUL PROPRIETATII
3.1 Pretul lucrarilor de montaj va fi stabilit de parti de comun acord si va fi prevazut in Anexe.
3.2 Plata pretului se face de catre Antreprenor in echivalent lei la cursul BNR din data emiterii facturii de catre Subantreprenor.

4. TERMENE SI CONDITII DE EXECUTIE / LIVRARE PENTRU LUCRARILE DE MONTAJ
4.1 Daca partile au convenit in Anexe achitarea unui avans din pret, neplata acestuia in termenul prevazut de parti da dreptul Subantreprenor ului sa rezilieze prezentul contract.
4.2 Termenul pentru executia integrala a lucrarilor este de cel prevazut in Anexe si se calculeaza de la predarea frontului de lucru pe baza de proces-verbal de predare-primire prin care sa se constate indeplinirea conditiilor necesare executarii contractului.
4.3. Antreprenorul nu va putea solicita Subantreprenorului sa efectueze lucrarile pana la indeplinirea obligatiilor stipulate in art. 4.1 si 4.2.
4.4 Obiectele vor fi montate in locatiile prevezute in Anexele la prezentul contract, partile  urmand sa incheie in acest sens procese-verbale de predare-primire; cu aceasta ocazie, va fi consemnata orice diferenta calitativa / cantitativa, partile stabilind totodata, de comun acord, si modalitatile de remediere.

5. GARANTII
5.1 Termenul de garantie pentru vicii ascunse este de 12 luni de la data incheierii procesului-verbal de receptie a lucrarii.
5.2 Subantreprenorul  nu acorda garantii :
- cand Antreprenorul sau Beneficiarul lucarii intervine cu modificari asupra obiectelor fara consimtamantul scris al Subantreprenorului ;
- cand deteriorarea obiectelor este cauzata de manipularea incorecta, de loviri sau alte cauze neimputabile Subantreprenorului ;
- in situatia uzurii normale, produsa de exploatarea obiectelor montate ;
- cand lucrarea de montaj  - desi nu sunt indeplinite conditiile normale de executie - este executata pe riscul Antreprenorului sai Beneficiarului, acest lucru fiind stipulat in Anexa.

6. RASPUNDEREA CONTRACTUALA
6.1 Pentru neexecutarea in tot sau in parte, pentru executarea necorespunzatoare ori cu intarziere a obligatiilor prevazute in prezentul contract, partile datoreaza penalitati dupa cum urmeaza :
- Subantreprenorul datoreaza penalitati de 0,15% pe zi calculata din valoarea neexecutata a contractului ;
- Antreprenorul datoreaza penalitati de 0,15% pe zi calculate din valoarea obligatiei neachitate.

7. FORTA MAJORA
7.1 Forta majora apara de raspundere partea care o invoca. Prin caz de forta majora se inteleg imprejurarile care au intervenit dupa incheierea contractului imprevizibile si independente de vointa partilor (stare de razboi sau de necesitate, calamitati naturale, intreruperea alimentarii cu energie electrica pentru o perioada mai mare de 6 ore, etc.).
7.2 Partea care invoca forta majora are obligatia sa o aduca la cunostinta celeilalte parti, in scris, in maxim 3 zile de la data la care a cunoscut existenta acesteia, dovada fortei majore urmand a fi comunicata in termen de 15 zile cu incepere din aceeasi data.
7.3 Data de referinta este data depunerii documentelor la oficiul postal de expediere.
7.4 Daca imprejurarile sus-aratate si consecintele acestora dureaza mai mult de 6 luni, fiecare parte contractanta poate renunta la executarea contractului pe mai departe comunicand in scris aceasta intentie.
7.5 In acest caz, nici una din parti nu are dreptul sa solicite despagubiri de la cealalta parte, dar fiecare parte este obligata sa-si onoreze toate obligatiile corespunzatoare prestatiilor executate pana la aceasta data.

8. LITIGII
8.1 Partile vor incerca sa rezolve pe cale amiabila toate litigiile nascute in legatura cu incheierea, executarea, modificarea, incetarea prezentului contract.
8.2 In cazul in care litigiile dintre parti nu se solutioneaza pe cale amiabila, acestea se vor adresa instantelor judecatoresti aflate in raza municipiului Bucuresti, competente material sa solutioneze litigiul astfel intervenit.

9. ALTE CLAUZE
9.1. Orice modificare a prezentului contract este valabila numai in conditiile incheierii unui act aditional de catre partile contractante.
9.2  Anexa-cadru face parte din prezentul contract.
9.3 Prezentul contract s-a incheiat azi, ………, in Bucuresti, in 2 exemplare originale, cate unul pentru fiecare parte si isi produce efectele pana la rezilierea acestuia de catre parti.

     Antreprenor,                                                                                                Subantreprenor ,








ANEXA-CADRU LA CONTRACTUL CADRU DE SUBANTREPRIZA NR. …………. / ……..


Obiectul lucrarii (cf art. 2.1 din contract) : _________________________________________________
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________

Beneficiar: __________________________________________________________________________

Cantitate: ___________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________

Pret (cf art. 3.2 din contract): ____________________________________________________________
____________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________

Termen de finalizare a lucrarii (cf. art. 4.2 din contract) _______________________________________
____________________________________________________________________________________

Termen de plata: _____________________________________________________________________

Avans, platibil la data de……. …………….(cf. art 4.1 din contract) _____________________________

Alte conditii: ________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________






Antreprenor,                                                                                                Subantreprenor ,



joi, 5 mai 2011

Contract de antrepriza - model

CONTRACT DE ANTREPRIZA


1. PARTILE:

S.C. ....... .............................persoana juridica romana, cu sediul in .................., inregistrata in registrul comertului sub nr. .........., avand cod unic de inregistrare ........ , reprezentata de ................,

 in calitate de Executant
 si

S.C. ....... .............................persoana juridica romana, cu sediul in .................., inregistrata in registrul comertului sub nr. .........., avand cod unic de inregistrare ........ , reprezentata de ................,
in calitate de Beneficiar

           CAP. II   OBIECTUL  CONTRACTULUI



           
2.1 Executantul se obliga sa execute, in termenele si conditiile stabilite la art. 4 din prezentul contract, lucrari de reparatii (completari si consolidari) asupra unei suprafete de 2000 mp. de pardoseala suprainaltata la obiectivul apartinand Beneficiarului, situat in Bucuresti, Str. Ceasornicului nr. 17 sector 1.  
2.2 Beneficiarul se obliga sa receptioneze si sa permita montarea obiectelor mentionate la pct. 2.1 din contract ; de asemenea, se obliga sa achite contravaloarea prestatiilor stabilite la pct. 2.1 in conditiile stabilite prin prezentul contract si sa depuna toate diligentele pentru pastrarea in bune conditii a acestor bunuri pana la achitarea pretului conform contractului.


                        CAP III. CLAUZE PRIVIND PLATA PRETULUI

3.1 Pretul total al contractului este de .... Euro.
3.2 Plata pretului se face de catre Beneficiar in echivalent lei la cursul BNR, din ziua emiterii facturii, in termen de 7 zile de la finalizarea / receptia lucrarilor.


                        CAP IV. TERMENE SI CONDITII DE EXECUTIE

4.1 Termenul pentru executia integrala a lucrarilor este de 30 de zile de la predarea frontului de lucru  pe baza de proces-verbal de predare-primire prin care sa se constate indeplinirea conditiilor necesare executarii contractului.
4.2. Beneficiarul nu va putea solicita Executantului sa inceapa executarea lucrarii mai inainte de indeplinirea obligatiilor stipulate in art. 4.1.
4.3 La finalizarea lucrarii, partile contractante vor incheia procese-verbale in care va fi consemnata starea lucrarilor executate, precum si orice diferenta calitativa / cantitativa, partile stabilind totodata, de comun acord, si eventualele modalitati de remediere.

                        CAP V. GARANTII

5.1 Termenul de garantie pentru vicii ascunse este de 24 luni de la data incheierii procesului-verbal de receptie a lucrarilor incheiat de parti .
5.2 Executantul nu acorda garantii :
- cand Beneficiarul intervine cu modificari asupra obiectelor fara consimtamantul scris al Executantului ;
- cand deteriorarea obiectelor este cauzata de manipularea incorecta, de loviri sau alte cauze neimputabile Executantului ;
- in situatia uzurii normale, produsa de exploatarea obiectelor montate.

CAP. VI. OBLIGATIILE PARTILOR

6.1. Executantul se obliga:
a) sa execute lucrarea la care s-a angajat, in termenele stabilite cu Beneficiarul;       
b) sa efectueze, in perioada termenului de garantie, remedierea eventualelor defectiuni survenite la lucrarile efectuate, numai daca aceste defectiuni se datoreaza exclusiv culpei prestatorului ;
c) sa incheie impreuna cu reprezentantul Beneficiarului procesul-verbal de predare-primire a lucrarilor angajate.
d) sa garanteze calitatea montajului si curatenia la locul de munca (ridicarea gunoaielor).

6.2. Beneficiarul se obliga:
a) sa plateasca pretul lucrarii la termenele si in conditiile stabilite in contract ;
b) sa incheie procesul-verbal de predare-primire la terminarea lucrarilor angajate cu Executantul.
c) sa asigure frontul de lucru conform cerintelor Executantului, liber de orice alte materiale de constructie care nu vor fi folosite la lucrarea obiect al prezentului contract;
d) sa se asigure ca in toata perioada executarii lucrarii, in acelasi spatiu de lucru nu se vor executa alte lucrari de constructii sau de alta natura care vor putea afecta calitatea lucrarilor sau timpul de executie. In caz contrar, Executantul este exonerat de orice raspundere derivand din prelungirea termenului de executie, putand sista executia lucrarilor pana la finalizarea lucrarilor angajate in acelasi spatiu de lucru.   


                        CAP VII . RASPUNDEREA CONTRACTUALA

7.1 Pentru neexecutarea in tot sau in parte, pentru executarea necorespunzatoare ori cu intarziere a obligatiilor prevazute in prezentul contract, partile datoreaza penalitati dupa cum urmeaza :
- Executantul datoreaza penalitati de  0.15 % pe zi calculata din valoarea neexecutata a contractului ;
- Beneficiarul datoreaza penalitati de  0.15 % pe zi calculate din valoarea obligatiei neachitate.

                        CAP 8. FORTA MAJORA

8.1 Forta majora apara de raspundere partea care o invoca. Prin caz de forta majora se inteleg imprejurarile care au intervenit dupa incheierea contractului imprevizibile si independente de vointa partilor (stare de razboi sau de necesitate, calamitati naturale, intreruperea alimentarii cu energie electrica pentru o perioada mai mare de 6 ore, etc.).
8.2 Partea care invoca forta majora are obligatia sa o aduca la cunostinta celeilalte parti, in scris, in maxim 3 zile de la data la care a cunoscut existenta acesteia, dovada fortei majore urmand a fi comunicata in termen de 15 zile cu incepere din aceeasi data.
8.3 Daca imprejurarile sus-aratate si consecintele acestora dureaza mai mult de 30 de zile, fiecare parte contractanta poate renunta la executarea contractului pe mai departe comunicand in scris aceasta intentie.
8.4 In acest caz, nici una din parti nu are dreptul sa solicite despagubiri de la cealalta parte, dar fiecare parte este obligata sa-si onoreze toate obligatiile corespunzatoare prestatiilor executate pana la aceasta data.

                        CAP IX. LITIGII

9.1 Partile vor incerca sa rezolve pe cale amiabila toate litigiile nascute in legatura cu incheierea, executarea, modificarea, incetarea prezentului contract.
9.2 In cazul in care litigiile dintre parti nu se solutioneaza pe cale amiabila, acestea se vor adresa instantelor judecatoresti aflate in raza municipiului Bucuresti, competente material sa solutioneze litigiul astfel intervenit.

                        CAP X. ALTE CLAUZE

10.1 Orice modificare a prezentului contract este valabila numai in conditiile incheierii unui act aditional de catre partile contractante.
10.2 Pentru suplimentarea lucrarilor executate sau pentru lucrari a caror necesitate rezulta din executarea prezentului contract, partile vor incheia acte aditionale in care vor prevedea conditiile de executare a acestora.
10.3 Incheiat in 2 (doua) exemplare, cate unul pentru fiecare parte contractanta, azi,..............., in Bucuresti.

           
BENEFICIAR                                                         EXECUTANT