vineri, 29 ianuarie 2016

Procedura divortului

Divortul este reglementat de noul Cod civil la Capitolul VII, "Desfacerea casatoriei", care stabileste ca divortul poate avea loc in urmatoarele situatii:
1. Prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti sau a unuia dintre soti acceptata de celalalt sot;
2. Atunci cand continuarea casatoriei nu mai este posibila, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate (sotii nu se mai inteleg) si;
3. La cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani,
4. La cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.DIVORTUL PRIN ACORD

In cazul in care cei doi soti sunt de acord sa divorteze, acest lucru se va putea face – in functie de situatia concreta pe care o voi analiza mai jos, dupa una din urmatoarele proceduri:A) La notarul public sau in fata ofiterului de stare civila
Aceasta procedura este reglementata de art 375-378 din Codul Civil: "Daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, ofiterul de stare civila ori notarul public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, eliberandu-le un certificat de divort, potrivit legii".Prin urmare, exista doua conditii cumulative pentru a putea utiliza aceasta procedura:
- sa existe un acord al sotilor in vederea incetarii casatoriei prin divort;

-sa nu existe copii minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati.
Prin urmare, cei doi soti se prezinta fie la ofiterul de stare civila, fie la un notar public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune. Acesta constata desfacerea casatoriei si elibereaza celor doi un certificat de divort.

Costuri 
In ceea ce priveste costurile procedurii de divort in fata notarului public, acestea se ridica la o suma cuprinsa intre aproximativ 600-700 de lei in cazul divortului prin acord atunci cand nu exista copii minori si 900-1000 de lei in cazul in care exista copii minori. Fiecare cabinet notarial percepe onorarii diferite, de aceea exista  si costuri diferite. Diferenta dintre cele doua variante de cost se justifica prin aceea ca in cazul divortului cand exista copii minori exista si si proceduri suplimentare, iar cazul are o complexitate mai mare. 


B) In fata instantei de judecata
Daca exista acordul partilor, acestia pot opta pentru procedura divortului si in fata instantei de judecata de la ultimul domiciliu comun dupa parcurgerea procedurii prealabile a informarii privind beneficiile medierii. De regula, in practica aceasta varianta este aleasa de soti daca nu este indeplinita conditia de a nu exista copii minori, insa procedura divortului in fata instantei poate fi urmata indiferent daca exista sau nu copii minori.


In noua reglementare de dupa 2014, sotii pot divorta prin acord indiferent de durata casatoriei si indiferent daca exista sau nu copii minori rezultati din casatorie. Aceasta spre deosebire de vechea reglementare care permitea divortul prin acord numai daca nu rezultau copii minori din casatorie si daca a trecut cel putin un an de la data incheierii casatoriei.


In prezent, potrivit art. 374 din noul Cod civil,"divortul prin acordul sotilor poate fi pronuntat indiferent de durata casatoriei si indiferent daca exista sau nu copii minori rezultati din casatorie".

Conditii:

- sa exista o cerere comuna a sotilor (semnata de ambii soti sau de un mandatar comun cu procura speciala autentica) - puteti descarca de AICI um model de cerere comuna ce trebuie depusa la judecatorie.

sau
-sa existe o cerere a unuia dintre soti acceptata de celalalt sot (Cererea este semnata de unul din soti care solicita divortul din culpa celuilalt sot. Acesta din urma isi recunoaste culpa in fata instantei si soti ambii sunt de acord sa divorteze prin acord. Recunoasterea culpei si acordul partilor are loc in fata instantei de judecata). - model de cerere AICI
Hotararea asupra divortului pe baza acordului sotilor este definitiva.B. DIVORTUL CAND SOTII NU SE INTELEG (CAND NU EXISTA ACORD)Cand insa lipseste acordul sotilor, instanta de judecata este singura varianta pentru desfacerea casatoriei. Motivele de divort ce pot fi invocate pentru divort sunt prevazute de noul Cod civil:
  1.Atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila;
Constatand existenta acestor motive temeinice, instanta poate pronunta divortul fie din culpa paratului, fie din culpa ambilor soti, chiar atunci cand numai unul dintre ei a facut cerere, daca din dovezile administrate reiese ca amandoi sunt vinovati de destramarea casatoriei.
Daca insa instanta constata ca numai reclamantul este vinovat de destramarea casatoriei, cererea acestuia va fi respinsa ca neintemeiata, cu conditia sa nu existe o cerere reconventionala formulata de parat.
Motivele temeinice” sunt lasate de legiuitor la libera apreciere a instantei, judecatorul trebuind sa tina cont de toate circumstantele concrete ale spetei, urmand sa decida desfacerea casatorie numai atunci cand motivele fac imposibila continuarea casatoriei.
Model de cerere - AICI

  2. La cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani;
Aceasta presupune ca atunci cand sotii sunt separati in fapt de cel putin 2 ani, oricare dintre ei va putea cere divortul, asumandu-si responsabilitatea pentru esecul casatoriei. In acest caz, instanta va verifica existenta si durata despartirii in fapt si va pronunta divortul din culpa exclusiva a reclamantului.
Model de cerere - AICI

     3. La cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.

Art. 373 din Codul Civil prevede ca in aceasta situatie divorţul poate avea loc “d) la cererea aceluia dintre soţi a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei”.

Prin urmare, numai sotul bolnav poate fi titularul unei astfel de cereri, iar problema de sanatate trebuie sa fie de natura a face imposibila continuarea casatoriei. Investita fiind cu astfel de cerere, instanta va administra probe cu privire la existenta bolii si starea sanatatii sotului bolnav si va pronunta divortul, fara a face mentiune despre culpa pentru desfacerea casatoriei.
Model de cerere - AICI

Un comentariu:

 1. Bună ziua, sunt aici pentru a răspândi această veste bună întregii lumi cu privire la modul în care am primit soțul meu înapoi. Eram nebun când soțul meu mi-a lăsat o altă femeie luna trecută. Dar când mă întâlnesc cu un prieten care ma introduce în profetul Okona, un mare mesager la oracolul pe care îl slujește, mi-am povestit problema profetului Okona despre cum ma lăsat soțul meu. El mi-a spus doar că am ajuns la locul potrivit că voi fi dorința mea de inimă fără nici un efect secundar. Mi-a spus ce trebuie să fac, după ce a fost făcut, în următoarele două zile, soțul meu a sunat mă la telefon și îmi pare rău că m-ai trăit înainte. Sunt atât de fericită și copleșită că trebuie să le spun întregii lumi cum mi-a ajutat profetul Okona să-mi dau dorința inimii. Dacă aveți nevoie de orice fel de ajutor, contactați Profetul Okona la următoarea adresă de e-mail: prophetokona@gmail.com De asemenea, a distribuit atâtea vrăji ca,
  (1) Dacă doriți ex-spate.
  (2) nu ai nevoie de un divorț în căsnicia ta.
  (3) Vrei să fii promovat în biroul tău.
  (4) Vrei să vindeci bolile mortale
  (5) Dacă vreți un copil.
  (6) Vrei să fii bogat.
  (7) Vrei să îți ceri soțul și soția să fie a ta pentru totdeauna.
  (8) Dacă aveți nevoie de asistență financiară.
  (9) vrei o soție / soț

  RăspundețiȘtergere