marți, 24 martie 2015

Numele soților in timpul căsătoriei


Art. 282 din Noul Cod Civil reglementeaza posilibitatile legale pe care le au sotii in privinta alegerii numelui de familie pe care il vor purta dupa incheierea casatoriei. Conform acestui articol, Viitorii soţi pot conveni să îşi păstreze numele dinaintea căsătoriei, să ia numele oricăruia dintre ei sau numele lor reunite. De asemenea, un soţ poate să îşi păstreze numele de dinaintea căsătoriei, iar celălalt să poarte numele lor reunite.

Prin urmare, exista urmatoarele posibilitati:

1. Fiecare din soti isi pastreaza numele avut inaintea casatoriei (ex: Sotia ramane la numele Ionescu, sotul la numele Popescu).

2. Unul din soti ia numele celuilalt (ex: Sotia, fosta Ionescu isi schimba numele devenind Popescu. Sau invers, sotul Popescu alege sa poarte acelasi nume cu sotia sa, Ionescu).

3. Sotii vor purta numele lor reunite (ex: sotii se vor numi dupa casatorie Popescu-Ionescu sau Ionescu-Popescu).
         Ulterior incheierii casatoriei, la cererea ambilor soti, acestia pot reveni pe cale administrativa fie la numele avut anterior casatoriei, fie sa ia numele dobandit la nastere de unul dintre ei. (variantele 1 sau 2 de mai sus). Baza legala care reglementeaza aceasta posibilitate o constituie art. 4 alin. (2) din O.G.. nr. 41/2003 alin 2 litera i) conform caruia solicitarea de schimbare a numelui se poate cere si cand sotii au convenit cu ocazia incheierii casatoriei sa poarte numele de familie reunite si ambii solicita schimbarea acestuia pe cale administrativa, optand pentru numele de familie dobandit la nastere de catre unul dintre ei ori sa revina fiecare la numele avut anterior casatoriei;

4. Unul din soti isi pastreaza numele, iar celalalt poarta numele lor reunite (ex: Sotia ramane la numele Ionescu, iar sotul se va numi Popescu-Ionescu sau invers, sotia va atasa numelui sau numele sotului, devenind Ionescu-Popescu, sotul ramanand la numele avut inainte de casatorie).


Aceste variante sunt prevazute limitativ de lege, nici o alta varianta nefiind posibila. 

Optiunea privind numele se face in momentul realizarii declaratiei de casatorie – declaratie care se face personal de catre ambii viitori soti, asa cum reglementeaza art. 281 din Noul Cod Civil (În declaraţia de căsătorie, viitorii soţi vor arăta că nu există niciun impediment legal la căsătorie şi vor menţiona numele de familie pe care îl vor purta în timpul căsătoriei, precum şi regimul matrimonial ales.).

In situatia in care sotii se razgandesc cu privire la numele ce urmeaza sa-l poarte in timpul casatoriei in intervalul de la depunerea declaratiei si pana la oficierea casatoriei, aceasta declaratie se poate modifica . In acest caz, trebuie reluate formalitatile de publicare a declaratiei (art. 283 din Noul Cod Civil).

In timpul casatoriei, pentru motive temeinice, numele de familie poate fi schimbat pe cale administrativa conform dispozitiilor OG nr. 41/2003 privind dobandirea si schimbarea pe cale administrativa a numelor persoanelor fizice, aprobata prin Legea nr. 323/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu